Har du vaner du ikke tenker over?

Har du vaner du ikke tenker over?

Siden mars har våre handlevaner og måten vi oppfører oss på når vi er i butikken blitt vesentlig endret. Det er ikke uvanlig at butikkene setter begrensninger på hvor mange personer som kan oppholde seg i lokalet samtidig. I tillegg er flasker med desinfeksjonsmiddel og plakater som oppfordrer til håndvask blitt hverdagskost.

FHI oppfordrer oss til å hoste i albuen, holde en meters avstand og vaske hendene for å bidra i arbeidet med smitteforebygging. Men har du tenkt på hva du gjør mellom håndvasken på vei inn og ut av for eksempel butikken? I vår digitale tidsalder har mange av oss gått over til å f.eks ha handlelisten på mobilen. Har du så tenkt på hvor mange ganger i løpet av turen på f.eks butikken du tar opp mobilen etter at du har tatt på andre varer? Når du går ut av butikken husker de fleste av oss nå på enten å vaske eller desinfisere hendene våre, men hva med mobilen?

Ikke bare er dette et verktøy som ofte er i kontakt med ansikt og derfor er i nærheten av slimhinner, men det er også en av de overflatene man er i mest kontakt med når hendene er «urene». Det kan derfor være lurt å bevisstgjøre seg selv på dette og ta nødvendige forhåndsregler. Som for eksempel å tørke av mobilen når man har vært en tur på butikken.

Det samme gjelder for tastaturet på PCen, musen og nettbrettet. Vi er vant til å vaske hender før vi spiser, men vi er ikke like rutinerte på å vaske hender før vi setter oss ned på arbeidsplassen. Det vil selvfølgelig være utfordringer med å skulle vaske hendene for hver gang man har vært ute og hentet noe et annet sted på kontoret, men ved å ha desinfiserende wipes eller hånddesinfeksjonsmiddel stående tilgjengelig når du setter deg ned vil dette kunne være et viktig ledd som smitteforebyggende tiltak.

Et annet tiltak vil være å informere ansatte om hva de selv kan bidra med gjennom dagen samt bevisstgjøre ansatte i forhold til hvor man legger fra seg mobil, nettbrett, nøkler m.m. og i hvilken «tilstand» hendene er i når de tar på disse produktene.

Som arbeidsgiver kan det også være lurt å tenke over tidspunkt for renhold. I artikkelen «Hvorfor bør renhold bli synlig igjen» forteller vi om når på dagen man er mest eksponert for smitte og hvorfor man kanskje bør vurdere å flytte tidspunkt for renhold.

Trenger du bistand til smitteforebyggende tiltak og råd om tjenester  i dine lokaler, ta kontakt, vi bistår gjerne.

Et effektiv og rimelig alternativ til desinfeksjon av lokaler enten som forebyggende tiltak eller ved påvist smitte er desinfeksjon ved hjelp av tåkelegging. Dette kan du lese mer om i artikkelen «Hvorfor velge tåkelegging som desinfeksjonsmetode?» eller ved å benytte kontaktsskjemaet på nettsiden til BioTåke.